300km/h – 10 morts

Fa uns dies vaig llegir que han mort en accident laboral 10 treballadors a les obres de l’AVE. Acostumats a llegir sobre morts en atemptats, guerres, a la carretera, de fam, assassinats, és una dada més, no gaire alta, que no impressiona. Què són deu morts si el tren anirà tan ràpid? (No sé si es pot establir una relació entre les dues dades.)

Avui tornava, cap a Barcelona, entrant per l’estació de Sants, tota empantanegada. I he pensat, resulta que ha passat deu vegades que un treballador, probablement immigrant o suburbial, s’ha llevat per anar a treballar, s’ha acomiadat de qui fos a casa seva i no ha tornat a la nit, que ha mort a la feina. I he pensat que jo anava a la feina perquè volia viure, i viure bé. He pensat en els que hauran tingut accidents que hagin afectat a la seva qualitat de vida. He pensat que els uns, per poder viure, perdien la vida i que els altres per poder viure bé, acabaven vivint pitjor.

He pensat que ningú ha fet escarafalls per aquests morts, que la gent el que vol és que l’AVE passi pel litoral o que no s’enfonsi la Sagrada Família, o sigui, que es preocupen per ells mateixos o per l’Art (suposo que contraposant-lo a la vida caldrà escriure’l amb majúscula).

Ningú ha plorat desconsolat com pel futbolista sevillà i ningú ha dit que era una gran pèrdua, com amb l’Umbral. Ningú ha pres els carrers, com quan hi ha atemptats. La família reial no n’ha dit res, no hem vist les llàgrimes de Letizia. Bé, ja n’arribaran més, no cal pensar-hi, no cal exagerar. No voldràs comparar, oi?

Les obres han continuat. Només han rebut el cop les famílies dels morts, que han anat a treballar als pocs dies, al dia següent potser, i les estadístiques de mortalitat a la feina (Quina putada!).

I on dius que va passar això? En quin país del Tercer Món? No, no, això va passar aquí. Però en quin segle dius que va passar? Això va passar… està passant ara, al segle XXI. I dius que aquests nois votaven al PP? Però què dius? Que no ho veus que no tenien papers?

[@more@]

Quant a banalista

Tinc una espina clavada al peu i no me la puc treure, el que penso mentre ho intento, després ho escric al Dietari Banal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: 300km/h – 10 morts

  1. XeXu diu:

    Em faig ràbia a mi mateix per dir que aquest és un gran post. Un gran post, sí, però amb una temàtica penosa. És una tocada de pebrots que no totes les vides valguin el mateix. Ja hi ha prou diferències en vida, però només faltava que a sobre, quan et mors, si ets algú conegut/famós, seguiràs tocant la pera per la tele a un munt de gent a la que li ets igual, però que quan es mori ningú no se’n recordarà.

  2. Alepsi diu:

    Està clar, com diu el Xexu, que no totes les vides valen el mateix…. una putada, t’ho asseguro. Fa temps que hi reflexiono, però el meu viatge m’ha portat a veure-ho encara més clar… quina merda.

Els comentaris estan tancats.